Opening, Workshops

Waarom wegen ?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom vrijwel iedereen vrij nauwkeurig zijn of haar eigen gewicht kent?

En waarom in elke huisarts praktijk een nauwkeurige weegschaal zo’n prominente plaats inneemt? Het is nu eenmaal belangrijk om het gewicht te weten omdat dit een rol speelt bij vrijwel alle zaken die op één of andere manier verband houden met de gezondheid van mens en dier.

Een aantal zaken op een rijtje:

Medicatie

Ongeacht welk medicament aan het paard toegediend wordt, de dosering is in hoge mate gewichtsafhankelijk. Bij een algehele narcose zelfs van direct levensbelang! Bij menige operatie is de narcose veruit het gevaarlijkste onderdeel. Bij onszelf zou daar zelf een anesthesist aan te pas komen, bij dieren moeten we ons behelpen met het gewicht. Is het dan niet logisch dat we tenminste dát zo nauwkeurig mogelijk zouden moeten weten? En waar iedereen in dit verband regelmatig mee te maken heeft . 

Ontwormen

Dat effectief ontwormen en een goed schema daarbij belangrijk is weten we allemaal. Maar er is meer over te zeggen want het is ook een noodzakelijk kwaad. Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor regelmatig mestonderzoek om vast te stellen of ontwormen wel nodig is en dat volledig terecht! De middelen zijn gif voor de wormen, maar ook voor het paard. Zenuwgiffen nota bene. Onbegrijpelijk daarom, maar nog steeds regelmatig gehoord: “Ik duw er gewoon een hele spuit in en mijn paard heeft er nog nooit iets aan over gehouden.”. Oh ja?? Hoe weten we dat? Waar komen die steeds vaker voorkomende allergieën vandaan? Wie verklaart de soms onverklaarbare (psychische) zaken? Kent u lange termijn onderzoeken daarover? Wie een beetje nadenkt komt tot de conclusie dat toch het minste wat we voor het paard kunnen doen is: nauwkeurig doseren.

Transport

Bij het transport van een combinatie paard/trailer behoort u te weten of het totale gewicht niet hoger is dan toegestaan. Zonder het gewicht van het paard of de paarden te kennen is dit lastig. U riskeert in het gunstigste geval een fikse boete, maar wat te denken van de verzekeringstechnische kant van de zaak?

Voeding

Een goed en passend rantsoen kan veel problemen voorkomen. Ook hierbij komt het gewicht van uw paard om de hoek kijken. Op verpakte voedingsmiddelen worden in de regel de hoeveelheden aangegeven afhankelijk van de hoeveelheid arbeid die een paard verricht maar ook van het gewicht. Maar ook de hoeveelheid ruwvoer kan hierop afgestemd worden. Dat is zelfs van het grootste belang bij een paard dat op dieet moet want helaas zijn er nog steeds veel te veel paarden te dik met alle nare consequenties van dien.

Er valt nog wel meer over te zeggen, niet in de laatste plaats over de laatste opmerking, maar hopelijk heeft u door bovenstaande onderwerpen die we allemaal in onze dagelijkse omgang met paarden tegenkomen, al een idee gekregen van het belang om het gewicht van uw paard te kennen.

Hoeveel weegt jouw paard of pony?

weegschaal 1Op zaterdagmiddag 9 april 2016 tussen 12.30 en 14.30 uur zal de mobiele paardenweegschaal op het nieuwe terrein van RV en PC Leeghwater aanwezig zijn.

Je kunt je paard of pony GRATIS komen wegen.

Je hoeft je hier niet voor in te schrijven maar kom gewoon langs met je paard of pony.

Heb je vragen hierover kun je dit doen via
e-mailadres sandra@92a.nl.

 

 

Workshops

Tijdens de Feestelijke opening 
zijn er veel leerzame workshops en clinics
Klik onder het kopje Alle workshops
op de workshop\clinic voor meer informatie.

 

Onderlinge Bixie-wedstrijd en BBQ

Onderlinge Bixie-wedstrijd en BBQ

Eindelijk was het weer zover. Op zondag 5 september was de onderlinge Bixie-wedstrijd georganiseerd. Het was een prachtige dag en iedereen heeft weer genoten. Als afsluiting was de BBQ voor de leden van de vereniging. Op naar nog meer leuke evenementen!

Lees Meer

Rabobank Clubkas Campagne

Rabobank Clubkas Campagne

Dankzij jullie stemmen heeft de club weer een mooi bedrag mogen ontvangen van de Rabobank. Bedankt voor alle stemmen!!

Lees Meer

Kring- en regio kampioen- schappen

Kring- en regio kampioen- schappen
Op de Regiokampioenschappen hebben Maaike, Esmay, Marieke, Thirza en Lotte zich gepresenteerd.

Lees Meer

Juniorenkamp

Juniorenkamp

Juniorenkamp was weer een GROOT succes. Wat hebben we een lol gehad met z'n allen. Prachtige ritten, mooie fotospeurtocht, spelletjes, zwemmen, lekker eten en vooral heel veel plezier!!!! 
Wij willen jullie allemaal bedanken voor de super gezellige week, liefs Marieke en Sandra

Lees Meer

10 JUNI KNHS PONYWEDSTRIJD

10 JUNI KNHS PONYWEDSTRIJD

10 juni as. organiseren wij deze dag bixiewedstrijden en ponydressuur B t/m L2 op ons terrein.

Iedereen is van harte welkom om aan te komen moedigen maar ook om te komen helpen!.

Voorlopige startlijst 10 Juni

Lees Meer

CLUBDAG 3 SEPTEMBER

CLUBDAG 3 SEPTEMBER

Wij geven nog niet alles prijs wat wij op deze zondag gaan doen maar ............... om jullie alvast in de voorbereidingen te laten gaan, staat deze ochtend in het teken van de

HORSES GOT TALENT SHOW

Lees Meer

Rabobank fietstocht 10 JUNI

Rabobank fietstocht 10 JUNI

Wij fietsen weer mee met de Rabobank fietstocht om weer een leuke bijdrage in de kas te kunnen stoppen.

Wij hebben hier 10 vrijwilligers voor nodig, Wie o wie kan ons hierbij nog versterken??

Graag aanmelden bij Margreet Groot, 06-47591790

Lees Meer

Dressuurclinic Cindy Koster-Feld

Dressuurclinic Cindy Koster-Feld

ZATERDAGOCHTEND 8 APRIL

Wie is Cindy Feld ? Cindy is een Grand Prix amazone, Orun-instructrice en KNHS jurylid. Zij runt inmiddels al 15 jaar haar eigen kleinschalige dressuurstal DCF stables in Zuidermeer, waar zij 10 luxe stallen gevuld heeft staan met eigen paarden, pensionpaarden en trainingspaarden. Lesgeven is echt haar ding...

Lees Meer

25 maart Klus en Schoonmaak ochtend

25 maart Klus en Schoonmaak ochtend

LET OP!!!!! WIJZIGING VAN DE DATUM
ZATERDAG 25 MAART OM 9.00 UUR

Wij hebben de datum moeten veranderen en misschien maar goed ook, WANT ik had nog maar drie aanmeldingen, dus wij hopen en rekenen erop dat de aanmeldingen nu storm gaan lopen!!!

Lees Meer

29 maart Lezing Suzanne Godijn

29 maart Lezing Suzanne Godijn

Wil je meer weten over je zadel, heeft je paard witte haren, reageert het boos op het zadel, wil je weten wat de invloed van je zadel is op je paard zijn gedrag en rijtechnische problemen en wil je weten hoe je je eigen zadel kunt checken?

Lees Meer