Opening, Workshops

De Mobiele Paardenweegschaal

Waarom wegen ?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom vrijwel iedereen vrij nauwkeurig zijn of haar eigen gewicht kent?

En waarom in elke huisarts praktijk een nauwkeurige weegschaal zo’n prominente plaats inneemt? Het is nu eenmaal belangrijk om het gewicht te weten omdat dit een rol speelt bij vrijwel alle zaken die op één of andere manier verband houden met de gezondheid van mens en dier.

Een aantal zaken op een rijtje:

Medicatie

Ongeacht welk medicament aan het paard toegediend wordt, de dosering is in hoge mate gewichtsafhankelijk. Bij een algehele narcose zelfs van direct levensbelang! Bij menige operatie is de narcose veruit het gevaarlijkste onderdeel. Bij onszelf zou daar zelf een anesthesist aan te pas komen, bij dieren moeten we ons behelpen met het gewicht. Is het dan niet logisch dat we tenminste dát zo nauwkeurig mogelijk zouden moeten weten? En waar iedereen in dit verband regelmatig mee te maken heeft . 

Ontwormen

Dat effectief ontwormen en een goed schema daarbij belangrijk is weten we allemaal. Maar er is meer over te zeggen want het is ook een noodzakelijk kwaad. Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor regelmatig mestonderzoek om vast te stellen of ontwormen wel nodig is en dat volledig terecht! De middelen zijn gif voor de wormen, maar ook voor het paard. Zenuwgiffen nota bene. Onbegrijpelijk daarom, maar nog steeds regelmatig gehoord: “Ik duw er gewoon een hele spuit in en mijn paard heeft er nog nooit iets aan over gehouden.”. Oh ja?? Hoe weten we dat? Waar komen die steeds vaker voorkomende allergieën vandaan? Wie verklaart de soms onverklaarbare (psychische) zaken? Kent u lange termijn onderzoeken daarover? Wie een beetje nadenkt komt tot de conclusie dat toch het minste wat we voor het paard kunnen doen is: nauwkeurig doseren.

Transport

Bij het transport van een combinatie paard/trailer behoort u te weten of het totale gewicht niet hoger is dan toegestaan. Zonder het gewicht van het paard of de paarden te kennen is dit lastig. U riskeert in het gunstigste geval een fikse boete, maar wat te denken van de verzekeringstechnische kant van de zaak?

Voeding

Een goed en passend rantsoen kan veel problemen voorkomen. Ook hierbij komt het gewicht van uw paard om de hoek kijken. Op verpakte voedingsmiddelen worden in de regel de hoeveelheden aangegeven afhankelijk van de hoeveelheid arbeid die een paard verricht maar ook van het gewicht. Maar ook de hoeveelheid ruwvoer kan hierop afgestemd worden. Dat is zelfs van het grootste belang bij een paard dat op dieet moet want helaas zijn er nog steeds veel te veel paarden te dik met alle nare consequenties van dien.

Er valt nog wel meer over te zeggen, niet in de laatste plaats over de laatste opmerking, maar hopelijk heeft u door bovenstaande onderwerpen die we allemaal in onze dagelijkse omgang met paarden tegenkomen, al een idee gekregen van het belang om het gewicht van uw paard te kennen.

Hoeveel weegt jouw paard of pony?

weegschaal 1Op zaterdagmiddag 9 april 2016 tussen 12.30 en 14.30 uur zal de mobiele paardenweegschaal op het nieuwe terrein van RV en PC Leeghwater aanwezig zijn.

Je kunt je paard of pony GRATIS komen wegen.

Je hoeft je hier niet voor in te schrijven maar kom gewoon langs met je paard of pony.

Heb je vragen hierover kun je dit doen via
e-mailadres sandra@92a.nl.